В студиото се водят практики по системата Сатянанда  йога, позната още като Интегрална йога,  в която е вграден холистичния подход – съчетава древната мъдрост и съвременния начин на мислене. Систематичното надграждане, което предлага всяка следваща практика, позволява на практикуващия плавно да премине през процесите на вътрешна и външна трансформация – от пречистване и огъвкавяване на тялото, през осъзнаване и връзка със своя вътрешен  Аз, до промяна в отношението си към света.

Нива:

Начинаещи

Практиките са за тези, които досега не са се занимавали с йога, както и за такива, които по различни причини не могат да изпълняват по-трудни асани.  Включени са:

–          асани от комплексите Паванмуктасана 1 и 2, имащи за цел да  прочистят и огъвкавят ставите , да  въздействат върху храносмилателната система като подобряват храносмилателните и отделителните процеси. Подготвят тялото за по-сложни асани.

–          Запознаване с основните дихателни практики:  брамари пранаяма, коремни и гръдно дишане, уджай пранаяма.

–          Релаксираща практика,  Йога нидра

 

Средно ниво

Практиките са свързани със задълбочаване на познанията свързани с йога-техниките и  включват:

–          Асани, изискващи по-голяма концентрация и координация на движенията с дишането.

–          Сурия и Чандра намаскар

–          Дихателни техники:  нади шодхана,  йогийско и пълно йогийско дишане и др.

–          Релаксиращи практики:  Йога нидра, Антар Мауна

 

Напреднали

Посещават се от практикуващи, които добре владеят своите мускули и нервна система и са преминали практиките за средно ниво.

–          Асаните са съчетани с установяване на ума в спокойно състояние, изработвайки у практиквущия устойчивост и неподвижност.

–          Задълбочаване на познанията в техниките на пранаяма

–          Практикуване на мудри и  бандхи

–          Релаксиращи и медитативни техники

 

Дните на провеждането на практиките с отделните групи може да се види от меню “График“. Необходимо е предварително записване. Максимален брой места – 12.

 

ПРЕПОРЪКИ към практикуващите

Спазването на описаните указания  спомагат за една ефективна и полезна практика.

1.    Дрехите за практиката трябва да бъдат свободни, леки и удобни, от естествени материи;  чисти и без всякакви аромати / напр. използването на силни парфюми, тютюнопушене или престояване в такова помещение непросредствено преди влизането в залата/.  Желателно е да са предназначени само за практиката и да се обличат преди започването. Това ще сведе до минимум внасянето на прах и микроби от вън и ще запази въздуха свеж.

2.    Залата е оборудвана с постелки, но ако желаете можете да си носите лична кърпа

3.    Непосредствено преди началото на практиката свалете очилата, часовник и украшенията.  Можете да използвате мокри кърпички за лична хигиена.

4.    Практикуването да е не по-рано от 3-4 часа след прием на храна и половин час след прием на течности. Ако все пак изпитвате глад, вземете плод  до 30 минути преди практиката.

5.    Не практикувайте асани веднага след продължителни слънчеви бани.

6.    Дишането по време на практиката  е през носа, безшумно.

7.    При изпълнение на асаните  не прилагайте прекомерни усилия. Ако по време на практиката изпитате силен дискомфорт – веднага преустановете изпълнението на  асаната

8.    Не се препоръчва практикуването на обърнати пози, ако имате хипертония, ако в червата са натрупани газове или сте в месечен цикъл.

9. Асаните могат да се практикуват независимо от възрастта и пола.

10. Практикуването на йога асани не налага строги диетични ограничения – най-добре е да се консумира естествена храна в разумни количества. Противоположно на установеното мнение, йога не ви задължава да станете вегетарианци, освен за практикуващите висша степен на йога

11. Наложително е мобилните телефони да бъдат изключени.