sivananda

                               СВАМИ ШИВАНАНДА САРАСВАТИ

Свами Шивананда е роден в Патамадаи, Тамил Наду, през 1887 г. След като служил като практикуващ лекар в Малайзия, той се отказал от лекарската си практика, установил се в Ришикеш и през 1924 г. получил посвещение в Дашнами саняса от Свами Вишвананда Сарасвати. Свами Шивананда предприел много пътувания из цяла Индия като вдъхновявал хората да практикуват йога и да водят духовен живот. През 1936 г. в Ришикеш основал Общество за божествен живот, аюрведическа аптека Шивананда (през 1945 г.), Горска йога веданта академия (1948 г.) и очна клиника Шивананда (1957 г.) През живота си Свами Шивананда ръководил хиляди ученици и последователи по целия свят и написал над 200 книги.

                                              

изтеглен файл (1)

                                СВАМИ САТЯНАНДА САРАСВАТИ 

Свами Сатянанда е роден в Алмора, Утар Прадеш, през 1923 г. През 1943 г. в Ришикеш се среща със Свами Шивананда и приема живота на Дашнами саняса. През 1955 г. напуска ашрама на своя гуру, за да живее като скитащ монах, прехранващ се от милостиня, и по-късно (1956 г.) основал Международното йога движение и Бихарската школа по йога (1963 г.) През следващите 20 години Свами Сатянанда пътува по целия свят и написва повече от 80 книги. През 1987 г. основава Шивананда Мат – благотворителна организация поставяща си за цел развитие на селските райони и Фондация за научни изследвания в областта на йога. През 1988 г. се оттегля от своята мисия и приема кшетра саняса .

 

                                                           СВАМИ НИРАНДЖАНАНАНДА САРАСВАТИ

images (2)

Свами Ниранджанананда е роден в Мадхя Прадеш през 1960 г. От четиригодишна възраст заживява в                              Бихарската школа по йога, а на десетгодишна възраст бил посветен в Дашнами саняса. През 1971 г. започва да пътува   и през следващите 11 години посещава много държави. През 1983 г. бил повикан обратно в Индия и посочен за президент на Бихарската школа по йога. Оттогава той ръководи развитието на Ганга Даршан, Шивананда Мат, Йога пъбликейшън тръст и Йога рисърч фаундейшън. През 1990 г. е посветен в Парамахамса, а през 1993 г. и за учител-приемник на мисията на Свами Сатянанда.  Под негово ръководство през 1994 г. е основан Бихар Йога Бхарати. Той е автор на над 20 книги и ръководител на национални и международни йога програми.

 

                                                          СВАМИ САТЯСАНГАНАНДА САРАСВАТИ

satsangi

Свами Сатясангананда (Сатсанги) е родена на 24 март 1953 г. в Чандоренагор, Източна Бенгалия. На двадесет и две годишна възраст преживява поредица от вътрешни пробуждания, които я водят до нейния гуру Свами Сатянанда. От 1981 г. тя непрекъснато пътува със своя гуру в Индия и по света и се развива като учен със задълбочени познания както в йогийската и тантристката традиция, така и в съвремените науки и философии. Тя е действен проводник за разпространение ученията на нейния гуру. Нейно дело и мисия е установяването на Шивананда Мат в Рикхя, като ръководи всички дейности и неуморно работи за подобряване състоянието на бедните райони. Тя е  въплъщение както на състраданието, така и на здравия разум, и е здрава основа за визията на своя гуру.