Сатянанда йога е международно призната йога система, разработена от Свами Сатянанда Сарасвати. Наричана още  “интегрална” йога, Сатянанда Йога обхваща всички основни клонове на йога –   хатха, карма, бхакти, джнана и Раджа йога. Тя включва различни практики –  асани (пози) за балансиране на тялото и ума чрез физическото тяло, пранаяма (дихателни практики), влияещи върху енергийното тяло  и медитация, за  успокояване  и съсредоточаване на  ума . Целта на цялостния подход е да  задълбочи и балансира всички аспекти на същността ни – тяло, ум, емоции и психика – водещи  практикуващия към по-хармонично състояние.

     Подходът на Сатянанда йога включва цялостната личност, а не само  тялото. С  акцент върху осъзнаването, практикуващите се насърчават да се запознаят с всички аспекти на личността си чрез йога. Промяната е процес, който протича естествено, вследствие на редовна практика с пълно осъзнаване.

      Сатянанда йога може да се практикува от всеки, независимо от възрастта, способностите  или физическото  ниво.  Не противоречи на социалния произход или религиозни убеждения.

    Йога е призната от хилядолетия като средство за подобряване на здравето и  увеличаваща жизнеността.  Редовната практика на прости йогийски медитативни техники е  мощно средство за подобряване на здравето и намаляване на  умствения и емоционален стрес.