Основите на щастието

by shakti / 10 March 2014 / No Comments

/сатсанг със Свами Сатянанда – Yoga Magazine, November-December 2009г, published by BSY, Munger, India./

     Щастието няма нищо общо с богатството и бедността. Не забравяйте, че в света няма да намерите човек, който да е напълно щастлив. Дори този, който има пари, деца, добра къща, уважение и няма врагове, също е измъчван от болка. Има смърт във всяка къща. Надеждата и отчаянието са навсякъде. Богатият човек преминава през същите нещастия като бедния. Бедният човек не може да заспи защото трябва да омъжи дъщеря си, също и богатият човек, който ще прахоса милиони долари по сватбата на дъщеря си, не може да заспи без приспивателно.Този, който може да си позволи и най-вкусното ястие, приготвено по най-чистият и здравословен начин, не може да го смели без хапче. И тези, които си имат личен лекар със сигурност ще се разболеят. Ако докторът е сигурност, то и болестта е сигурна.

Най-организираната и безопасна за живеене страна е Швеция. Който има нужда от работа я намира веднага. Това е закон там. Който търси дом, намира веднага и той е оборудван с всичко необходимо. Ако някой не желае да сключи брак, но иска да си осинови дете, това става лесно. Просто е приемливо. Накратко, всичко е възможно само да го поискаш. И въпреки това Швеция е страната с най-много самоубийства. Което показва, че дори да си си осигурил пари, жилище, семейство, любов, всичко  това не ти гарантира щастие.

Парите не ти гарантират щастие. Това е сигурно. Естествено, бедният човек си има свои проблеми. Ако се разболее, не може да отиде на доктор защото не може да му плати или пък да си купи лекарства. Така, че щастието и тъгата, нямат нищо общо с богатството или бедността. Ако някой е нещастен от липсата на пари или работа, не е сигурно, че ще е щастлив когато си ги осигури. Щастлив е този, който е доволен. Ако има задоволство в ума, всякакво богатство е като праха.

Така, че при каквито и обстоятелства да попадате, опитайте се да останете доволни и да благодарите на Бог, за това, което Той ви е дал. Кабир казва:

Everyone wants to rise high; no one wants to go low,
One who lowers himself once, becomes the highest of all.
Everyone wants to taste sweetness; no one wants to taste bitterness,
One who is willing to taste bitterness once, becomes the sweetest of all.

 

Всеки иска да е на високо, никой не иска да пада ниско.

Този, който веднъж падне, израства повече от другите.

Всеки иска да вкуси сладостта, никой не иска да опита горчивото.

Този който иска поне веднъж до опита горчилката, става най милият от всички.

Може би ще поспорите с мен, че този, който е доволен с това, което има няма да се развива. Тогава ще трябва да избирате дали искате да се развивате или да сте щастливи. Може да изберете пътя на прогреса, но знайте че няма задоволство в прогреса. Ако има прогрес – има тъга. Ако напредвате, но сте станали нещастни, бих казал да изберете щастието. Човекът е програмиран да иска да е щастлив. Да бъде щастлив и да пропъди тъгата е естествено нещо за всеки човек и създание. Погледнете едно куче – ако е старо, то ще се влачи под леглото или ще стои до камината. Това е естествено поведение. Бог ни е изпратил на земята с тази природа.

Днес имаме просторен ашрам, но е било време когато не съм имал нито пари, нито ашрам; нямах подслон, нито осигурена храна. Когато напуснах ашрама на моя гуру, реших да вървя сам. Не познавах никой. Имах само една джола и една данда. Където и да бях, това беше моят дом.

Човек не би трябвало да парадира с богатството. Богатият човек също би живял като бедняк. Би живял, като че ли няма нищо общо с парите. Човек може да води прост живот, по природните закони. Човешкото същество има нужда от храна два пъти на ден, дрехи и подслон. Така, че вашият стандарт на живот няма да се промени с парите. Как сте живели, когато сте били бедни. Не би трябвало да има разлика ако се сдобиете с милиони.

Радостта и тъгата са две страни на една монета. Всеки минава през тях. Не си мислете, че като спечелите пари, ще станете щастливи. Това е просто една амбиция. Да, деня в, който мислите „Господи, каквито и богатства да ми дадеш, аз ще ги използвам в полза на другите” вашето богатство ще ви донесе щастие. Няма нищо лошо в амбицията за богатство, но ако използваме нашето изобилие, способности и образование в полза на другите, няма да имаме проблеми със сърцето и кръвното. Ние просто ставаме проводници. Ние вземаме само каквото ни е необходимо, а остатъка споделяме с другите.

Убедете се, че вашето богатство е разпределено сред обществото по най-добрият начин. Има толкова хора сред нас, които са ограничени и поставени в затруднено положение по някакъв начин:  има сираци, физически ограничени хора, бедни момичета и вдовици. Дали нашето задължение към обществото се ограничава до това към нашите деца? Дали социалната отговорност не надхвърля това?  Богатите трябва да разберат, че обществото има големи права върху богатството, което те са придобили, защото са го взели от обществото. Децата и семействата имат по-малки права над тях, защото то не е дошло от тях.

Парите спечелени от обществото принадлежат на обществото. Има част от обществото, което навсякъде по света е бедно. Те са хиляди – физически ограничените, слепите и  т.н. На запад, държавата и обществото се грижат за тях; тук никой не го грижа /има пред вид Индия – бел.ред./.Това е защото богатите мислят, че техните семейства имат естествени права над парите. Това е грешно. Те не са спечелили парите си от тях, така че върнете парите от където са дошли.

Бъдете като реката, която връща водата в океана; тя дава малко на полето, но връща по-голямата част в океана. Така, че давайте помалко на децата, но не им позволявайте да имат права над всичко. Ако вие имате това отношение, тогава децата няма да са разглезени, ненужни неща няма да идват в дома ви, и изкуствен пазар няма да се създава в страна,  в която 70% от населението е бедно. Разберете кой е наследника на парите.

4x5 original Богинята на богатството е Лакшми и нейният водач е бухалът, който е сляп, така че тя може да влезе във всеки дом по всяко време. Също така може да си тръгне по всяко време без дори да осъзнаете това. Едва след като си е тръгнала разбирате, че я няма. Вишну /пазителя на Вселената – бел.ред./, от друга страна, пристига на Гаруда /митичен орел – бел.ред./, който вижда дори в дълбок мрак. Мъдреца казва: не викай само Лакшми, винаги я призовавай с Вишну.   Тогава тя ще дойде с него, на неговия водач и ще остане, колкото Вишну остане. И ако Вишну е хванат веднъж, остава завинаги. Лакшми не може да се улови, тя е капризна като капка вода. Но ако Вишну е там, тя няма да отиде никъде защото се е посветила на съпруга си.Така се разказва в Пураните / от санскрит – „древни времена. Разкази за историята на света от неговото създаване – бел.ред./

Което означава, че е необходимо да има бакти /отношение на преданост – бел.ред./ в дома, в който има богатство. Необходимо е да има добри самскари – преживявания и добри мисли, и тогава богатството е използвано за добри цели.

/превод – Галя Кожухарова/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *