Семеен живот

by shakti / 10 March 2014 / No Comments

09 Sw. Satyananda /сатсанг със Свами Сатянанда – Yoga Magazine, November 2008г, Bihar school of yoga, Munger, India – оригинален текст./

Основите на брака

Най-важния елемент в брака е връзката. Брака е връзка, служба, културна промяна и социален процес. Можете също да го разглеждате като духовно събитие. Независимо от това как го виждате, основния фактор в брака е нуждата от връзка и в повечето бракове липсва такава.

Когато двама души  се приемат еднакво, тогава има връзка между тях. Когато има еднаква отговорност, законови и социални права, тогава има връзка. Ако правната система разглежда съпруга и съпругата различно, когато са поставени от законите в различно положение, тогава няма равенство, няма и връзка. Ако има неравенство в статуса между тях, ако единия се разтлежда като старши, а другия като младши, тогава не може да има каквато и да е връзка. Брака може да бъде успешен единствено ако двама души се подкрепят като приятели. Това е истина, отнасяща се до целия свят.

В индийското общество не позволяваме статуса на съпруга и съпругата да са като приятели. Обществото разглежда единия като привилегирован, а другия като непривилегирован. Това е защото много от жените са неграмотни. Ако жената е неграмотна, а мъжа арогентен, няма възможност за връзка между тях. Връзка може да съществува единствено когато има усещане за равенство един спрямо друг. Това е нещо, за което трябва да помислите.  Ако брака не е добър, не е задължително грешката да е в двойката или в техните родители. Цялата традиция е грешна, националните принципи са грешни.

Ако между двама души има връзка, те могат да говорят откровено един с друг. Ако те не харесват нещо, могат да го кажат на другия. Такива двойки могат да имат различия в предпочитанията и гледните точки, но това  няма да ги раздели.  В една връзка, въпреки различията в гледната точка, връзката е постоянна. Затова, ако няма връзка между  съпруга и съпругата, тогава каквато и да е основата на един брак, това няма да се получи.

Науката днес се опитва да дефинира идеалното държане в една връзка, съществуваща между мъжа и жената. Биха ли били независими един от друг? Дали техните имотни права биха били различни? Ако тези неща са правилно определени, много съпружески проблеми ще бъдат решени. Когато чувствата във връзката прелеят в двойката, всичко друго постепенно изчезва. Те са способни да търпят грешките си един  друг, тъй като приятелството е безусловно. Приятелството е съчувствие към грешките на другия. За да има брака това качество, цялата традиция трябва да се промени.

Ако съпруга ми няма време за духовни практики, аз също ли трябва да се откажа от духовния живот? Ако двамата живеем заедно, как да избегна това?

В света няма двама души, които да имат еднакви пръстови отпечатъци или с две еднакви лица. Няма двама души, които да мислят еднакво, дори и да са съпруг и съпруга или близнаци. Това е истина.

Както няма подобие в лицата, пръстовите отпечатъци или мислите, как може да има подобие в духовните или религиозните интереси?  Ако съпруга не е заинтересуван, това е неговата склонност на ума.  Не бива да го променяте със сила. Ако вие сте заинтересувана, следвайте го.  Ако обаче вашия духовен живот му причинява болка, тогава трябва да го изоставите. В семейната среда, мира и приятелството са по-важни от  вашите  лични предпочитания. Винаги помнете това.

Как можем да привнесем  ашрамския начин на живот в семейния?

Много  е трудно да внесеш ашрамския начин на живот в семейния, без значение колко предложения ще направя. Дома и семейството не съществуват отделно; те са повлияни от обществото. Трябва да вземаш под внимание това , във всичко което правиш.

Въпреки това всеки семеен трябва да престоява известно време в ашрам, независимо дали е 2 дни или 2 седмици.  Има няколко ашрама в Индия, където живеят много просветени хора. Свържете се с тях, идете и служете няколко дни в подобно място. Помагайки в подобно място,  вие се запознавате с градинарство, работа в кухнята или фермерство. Повечето ашрами в Индия са изградени на голяма площ. Те приличат на големи семейства. Единствената разлика е, че там няма съпруг, син или дъщеря и парите не принадлежат на никого. Ашрамът е съществена част от семейния живот и вие можете да научите много неща, прекарвайки известно време там.

В семейството, съпруга и съпругата са два основни стълба. Цялото построяване на семейството лежи на тези основи и ако те се счупят ще се разруши всичко. Между бащиното рамо и майчиното рамо има разлика, но не бива да има никакво физическо насилие, не бива да вървят настрани един от друг. Съпруга трябва да поддържа съпругата във всичко и да я уважава. Дом, в който съпругата е уважавана и защитавана, процъфтява. Богатство, знание и сила идват в подобен дом. Съпруг и съпруга,чиято връзка е основана на уважението, стават като риши. Те стават като Васищха и Арундхати. Те могат да споделят физическа връзка, но това не определя тяхното сплотяване.

Връзката между мъжа и жената е създадена от емоции и чувства. Ако това не е равенство от чувства между двама, връзката не е установена. Те са като два бряга на река между които тече семейството. Двата бряга остават разделени, а заедно те позволяват на потока да се движи между тях. Ако това е вид връзка между мъжа и жената, тогава къщата се превръща в ашрам. Тук „ашрам“ не означава място, където ритуалите и поклонението се провеждат непрекъснато; това е състояние на ума. Затова ако искате ашрамски живот в семейния, трябва да се свържете с вашия брачен партньор.

Възможно ли е да се постигне мокша докато следваме семейния живот?

Аз вече посочих, че най-важното нещо в grihastha ashram, семейния живот е, мъжа и жената да създадат подходяща връзка между тях. Ако децата са непослушни, но между родителите има здрава връзка, то няма нужда от притеснение. Но ако бащиното и майчиното рамо се счупят, къщата ще пропадне отделно и независимо от това, колко добре се държат децата.

Двойката дава обет да живеят заедно до смъртта си, предава тялото, емоциите и бъдещето си един на друг. Може да има разлика между мненията между тях, но не бива да има никакво неуважение. Съпругата не бива да наранява съпруга си и съпругът не бива да наранява съпругата си.  Ако правите това,  не се нуждаете някой да ви обещава мокша /постигане на освобождение от кръга на прераждания – бел.прев./. В семейство, където мъжа и жената живеят като  Васищха и Арундхати,  Шива и Парвати / върховен бог в индуиската митология и съпругата му – бел.прев./, каква нужда имат те от мокша? Мокша  вече присъства в тази къща. Вие се нуждаете от мокша, когато сте нещастни. Мокша означава освобождение. Когато някой затворник го освободят от затвора, той казва че е свободен. Ако човек никога не е бил затварян, каква нужда има той от свобода?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *