Йога Нидра

by shakti / 10 March 2014 / No Comments

Свами Сатянанда Сарасвати – Лекция от  Първата Международна  йога конвенция, Бихарска школа по йога, 5-ти ноември 1964

/изд. Yoga magazine, May 2005г,  Bihar school of yoga, Munger, India – оригинален текст/

     Йога нидра означава психически сън. Сънят отпуска тялото, а йога нидра отпуска едновременно   ума и тялото. Когато сте заспали, вашето съзнание спи в астралното ви тяло, а в йога нидра съзнанието ви е будно. Йога нидра има две полезни функции. Премахва умората и освежава тялото. Стресът и усилията на ежедневния живот създават напрежение и  те отнемат от ума неговото спокойствие. Йога нидра премахва напрежението и възстановява гъвкавостта на ума.

     Вредите от ежедневието  са отложени  в нашето подсъзнание и своевременно те ​​оказват вредно влияние върху нашата психика. Точно както дома ни трябва да бъде почистван ежедневно, за да го поддържаме спретнат, по същия начин, за да сме нормални трябва да премахнем самскарите, психичния боклук, който се събира ежедневно в нашето подсъзнание. Йога нидра изпълнява тази съществена услуга за нас, премахване на нашите умствени аномалии и разчистване на  пътя за духовен напредък.

 Как се практикува йога нидра?

     Първо направете няколко асани и пранаями и ги последвайте с йога нидра. Тази техника е най-добре да се научи от гуру. Не че  ще ви навреди, ако го практикувате без неговата помощ, но ако го направите сами, риска е  всеки път, когато започнете да завършите  със заспиване. Тогава вашите самскари няма да  бъдат унищожени и няма да постигнете напредък. За да бъде напълно успешна, йога нидра предполага дух на общение между гуру и ученик. Единствено ученик, който има пълно уважение към гуру може да получи ползи от йога нидра.

     Йога нидра не трябва да се практикува веднага след хранене. Психически болни хора трябва да го практикуват три пъти на ден,с по-голяма продължителност, да кажем  един час всяка сесия, след подготвителен кръг от асани и пранаями. Тратака ще увеличи ефикасността ако се практикува преди йога нидра, но ако се установи, че е твърде трудно, тогава може да се направи шамбави мудра или нисакагра дришти. Ако се извършат тези подготовки, гуру има  по-добра възможност да помогне на ученика. Йога нидра е психо-физиологична терапия.

   Какво е йога нидра?

     Това е състояние, в което не си нито заспал, нито буден. Ако заспите, не е йога нидра. Ако останете будни, тогава също не е йога нидра. Ако сънувате, също не е йога нидра. Йога нидра е състояние, при което имате осъзнаване на съзнателните, подсъзнанателни и несъзнателни области на вашия ум,  всички в едно и също време. Това е идеалната терапия. Тя премахва всички психологически отклонения и самскари, и ви помага да откриете вашата нормална, естествена същност.

     Патанджали дефинира йога като контрол над чита вритти, умствените модификации. Доброто поведение е резултат от читта вритти; съответно, лошото поведение също е резултат от чита вритти. Нашите съзнателни, подсъзнателни и несъзнателни нива са нашата чита /от санскрит – ум, съзнание, бел.прев./. Едновременно осъзнаване на тези три нива е Ахам Асми или “Аз съм”. Това състояние, в което сте наясно, но не са наясно, че сте наясно идва в йога нидра. Следва процес на сигурна, но незабележима трансформация отвътре.

     Казано е, че медитацията създава огън, който изгаря греховете ни. Какво е грях? Действия, които създават безпокойство и необичайни усещания в съзнанието ни са грехове. Циниците отхвърлят думата грях с усмивка на присмех. Когато вашата съвест настръхне от  някои  ваши действия, това действие е грях. Циниците не са изключение от това правило, защото грехът е там независимо дали го признават или не. В медитацията вашето съзнание прониква в различните слоеве на вътрешния ви Аз. Това е огън, който изгаря шлаката на самскарите ви. След това идва  йога състоянието на върховен мир и спокойствие на ума, описано във втората глава на Бхагавад Гита.

     Йога нидра е една от основните техники за постигането на този мир. Важен момент в йога нидра, както и в други практики за медитация е, че не трябва да си позволявате на да заспите. В йога нидра, сънят се опитва да ви надвие. Ако може да се преодолее тази слабост, ще спечелите самоконтрол, а чрез силата на самоконтрола може да направите велики неща в живота си. Ако съня идва,  концентрирайте се  върху тялото или върху  самия сън, като че ли се опитва да ви завладее и вие го наблюдавате. Ако  възникват образи в ума ви, наблюдавайте ги. В йога нидра, когато усетите, че сте в безсъзнание, това всъщност означава, че осъзнавате, че сте в безсъзнание.

     Тези, които в йога нидра следват безусловно инструкциите на гуру   са застраховани с  успех. Обстоятелства или светски връзки не са  пречки за духовния напредък. Единствените пречки са вашето невежество и леност. Трябва да направим благодатта от йога нидра  колкото е възможно по-известна. Много психически и физически заболявания на млади и стари са излекувани чрез йога нидра. Това е психосоматична техника и би могла  да бъде от огромна полза за нашите деца, ако образователните институции я  включат в учебната си програма.

Колко древна  е йога нидра?

       Практиката  йога нидра е много стара. Все още можете да намерите препратки към нея в тантрическите текстове. Въпреки това, аз  преработих това древно тантрическо учение и го въведох в практиката. Йога нидра е предназначена за използване на ума отвъд ума. Някак си разбрах, че йога нидра беше от полза за собствената ми личност, и така разбрах, че ще бъде полезна и за духовно мислещи хора, особено в началото. Разбира се, нямах  умствени или физически проблеми,  но всеки има духовни такива. Ето защо, аз открих йога нидра за себе си, като начин да разреша моите духовни проблеми.

Каква е разликата между йога нидра и психоанализата?

      В йога нидра в действителност няма опознаване на преживяването, докато в психоанализата сте наясно с всеки и всичко, което се случва, като в същото време проблемите и комплекси са изведени на  повърхността и изследвани. По време на йога нидра, в състояние на дълбока релаксация, проблемите и комплексите, присъщи на ума се стопяват от само себе си. В психоанализата това е един много дълъг процес и в крайна сметка нищо не е разрешено. Целта е една и съща, но с йога нидра е много лесно. Това не е много технически и сложен процес. На практика всеки може да го направи след малко обучение.

Каква е разликата между йога нидра и трансцендентална медитация?

       Трансценденталната медитация е комбинация от мантрата и Антар моуна, което означава, че продължавате да се практикувате определена мантра и осъзнавате всичко, което се случва в ума ви. В йога нидра не използвате мантра, а използвате вашия собствен ум, без да въвеждате нещо отвън, което  да ви повлияе. В йога нидра сте създали система за себе си, определена поредица от практики, вариращи от петнадесет минути до половин час. През този период вие водите ума си, както  бихте водели бебето си или някой друг от една точка към следваща и следваща. Така че, в йога нидра вие всъщност обучавате ума си съзнателно. Вие  придвижвате ума си стъпка по стъпка, от точка до точка. Не  оставяте ума ви да тече буйно, докато в трансцеденталната медитация вие  практикувате само мантра и ако умът ви  просто се разсейва, вие продължвате да го наблюдавате. Това е основната разлика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *