Дивали

by shakti / 25 October 2013 / No Comments

дивали     Дивали, или още Дипвали, е индийски празник равносилен на християнската Коледа.

     Името му произлиза от санскрит – Deepavali; Deepa- светлина; Avali – редица , или “редица от светлини” . Дивали е известен като “фестивал на светлината” и е един от най-важните религиозни празници за индусите – те винаги го чакат с нетърпение и го празнуват цели 5 дни в края на октомври и средата на ноември в зависимост от религиозния им календар.

     Подготовката за празника започва два дни преди събитието, през които по традиция всяко семейство трябва да купи нещо за дома , защото Дивали е празник на здравето и благоденствието, а според вярванията на индусите да купиш нещо за дома е добър знак и носи късмет на дома и обитателите му.

      В днешно време тази традиция е леко променена и така освен различни подаръци за дома, на този ден хората купуват също нови дрехи и бижута.

     На Дивали домовете на индийците се украсяват с много свещи и малко кръгли лампи-те ограждат пътят към дома си със свещи и държат прозорците си отворени, за да посрещнат слизането на Лакшми – богиня на здравето и благоденствието в индийската митология.

      Дивали се празнува пищно-хората обличат най-хубавите си дрехи, ходят си на гости и си подаряват подаръци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *