Здраве без лекарства

by shakti / 23 June 2013 / No Comments

Откъси от    „Здраве без лекарства“ – автор Харолд Райли и Рут х.Брод

/Книгата съдържа цитати от Едгар Кейси – записани тълкования в състояние на транс./

„….силата, изцелението на всяко естество се състои в промяната на вибрациите отвътре – в настройване на божественото в живата тъкан на тялото към Съзидателните енергии. Това е същността на изцелението. Независимо дали се извършва с лераства, с нож или нещо друго, то представлява настройване на атомния строеж на живата клетъчна сила към нейното духовно наследство.“                                    Едгар Кейси

          Едгар Кейси неведнъж е повтарял, че всичко което правим, всяка наша мисъл са  директно свързани с цялостната ни човешка същност; че онова, което ядем, се отразява върху мислите ни; че мислите ни обуславят каква храна ще приемаме; че мислите и храната взети заедно, определят какво ще правим, как ще се чувстваме и как ще изглеждаме.

         Макар че съм физиотерапевт, моята специализация в продължение на 55 години беше да лекувам и възвръщам здравето на целия човек. Много пъти съм казвал, че кръвта, която минава през червата, минава и през мозъка; но мога да кажа и обратното – че кръвта, която минава през мозъка когато се тревожим, притесняваме или страхуваме, минава и през червата, където страдаме от напрежение.

         Каквито и терапии или комбинации от терапии да предписва, Кейси си поставя 4 основни цели: подобряване и нормализиране функциите на Усвояване, Отделяне, Циркулация и Отпускане. С възстановяване на нормалното равновесие между тези 4 елемента тялото започва само да се лекува от смущенията,проявяващи се под формата на болестни симптоми.

„Със сигурност нагласите влияят върху физическото състояние на тялото. Не може някой да мрази съседа си и да няма стомашни проблеми. Не може някой да изпитва  завист или гняв към другия и да няма лошо храносмилане или проблеми със сърцето.

Тишина, медитация за половин минута ще донесе сила – тялото ще види физически това изтичане и притихване на аза, независимо дали върви, стои на едно място или си почива. И често това става, когато си сам, когато медитираш в тишина – както прави тялото.“                                                                        Едгар Кейси

Нагласата на пациента е от първостепенно значение за постигане на успех с терапията на Кейси, който съзнаваше единството на тялото, ума и духа мнго преди официалната медицина да признае съйществуването на  психосоматичните заболявания. На някои пациенти казваше следното: „Гневът може да разруши мозъка не по-малко от някоя болест. Защото той самия е болест на ума.“ Модерната Кирлианова фотография доказва научно, че болестта се проявява в енергийното поле на човека, преди симптомите да се проявят в тялото.

Попитан как успява да поставя диагноза на човек, намиращ се на хиляди мили от него и когото никога не е виждал, Кейси отговаря: „…информацията може да се получи от всяко подсъзнание, от този свят или от отпечатъците, оставени от живели преди това индивиди.“

Обяснението на Кейси, че правилната диагноза и лечителските познания се крият в подсъзнанието на страдащия не е твърде далеч от техниката, използвана в психоанализата и психиатрията на Фройд и Юнг за лечение на техните пациенти. Кейси го обяснява по следния начин:

цялото изцеление идва от божественото вътре… Следователно ако искаме да премахнем физически или душевни проблеми, трябвада променим нагласата и да оставим жизнените сили да се превърнат в градивни , а не в разрушителни. Омразата, злобата, ревността само образумат отрова в умовете, душите и телата на хората.“

Основни моменти в терапиите:

  1. УСВОЯВАНЕ –  „…ако усвояването и отделянето се поддържат близко до нормалните в човешкото семейтсво, дните могат да бъдат продължени до желания период; защото организма се изгражда от усвояването на онова, което приема в себе си и е способен да се възражда, стига отделянето да не е затлачено.“

Въпрос към Кейси: Защо се получават затруднения в храносмилането?

Отговор:  „Много неща, които са лесно смилаеми, се смилат трудно, когато лицето е ядосано. Няма значение дали човекът е бебе или на 105 години. Във всяка възраст храната произвежда отрова, когато си ядосан, както и почти всичко друго, което се опитваш да правиш в такова настроение.

  1. ОТДЕЛЯНЕ – ние отделяме през червата, бъбреците, кожата и белите дробове. В следното тълкувание Кейси обяснява как отпадъците се натрупват в организма:

Всяка дейност, била тя удар на сърцето, движение на ръката, говорене или ходене, представлява използване на енергията на тялото и тази енергия оставя след себе си нещо, което може дасе нарече „пепел“ или както сме избрали да го наричаме „отпадъци““

Отделянето през кожата е много важно, защото тя върши около 1/12 от работата на бъбреците. Когато се ускори, отделянето през кожата практически може да помогне на бъбреците и да предотврати претоварването им.

Голяма част от отделянето става през дробовете, с помоща на дълбоко дишане. Когато си поемете дълбоко дъх и особено ако го издишате докрай, изтласквайки остатъчния въздух навън, вие осъществявате пълна обмяна  на въздуха.

Отделянето се засилва чрез промивки на дебелото черво,и компреси с рициново масло.

         3. ЦИРКУЛАЦИЯ /кръвообращение/  –  „няма състояние в организма, което да не може да бъде свързано с кръвоснабдяването, защото кръвния поток не само пренася градивните вещества, но и поема използваните вещества, като ги изхвърля през различни части на тялото.“

        4. ОТПУСКАНЕ – „ разпредели времето си така, че да имаш периоди за поддържане на физическата си същност, а също и на умствената и духовната…. Не претоварвай същото за сметка на физическото или умственото тяло. Всеобща склонност е да сеправи всичко или нищо!  Опитай поне за малко да бъдеш среден човек и виж колко добре ще се чувстваш. Работи докато се забавляваш , но и се забавлявай докато работиш!

Един от най-важните отличителни белези във философията на Кейси за храненето е необходимостта организма да се поддържа алкален, като се прави съотношение от 80% алкални и 20% киселиннореагиращи храни. В безброй тълкования на Кейси се задават въпроси като: Кое причинява настинкате? Можете ли да ми кажете лекарство или метод за тяхното предотвратяване?

Отговор: „Дръж тялото алкално! Микробите от настинката не виреят в алкална среда. Размножават се във всяка киселина или излишък от киселини от какъвто и да било характер, оставен в организма.“

Алкалнообразуващи храни:  всички плодове, пресни и сушени /освен сини сливи, джанки и червени боровинки/

Всички зеленчуци, пресни и сушени /освен бобовите – боб, леща, сушен грах/

Всички форми на млякото – мътеница, подквасено мляко, извара , сирене,  жълто сирене.

Образуващи киселини храни – животински мазнини и растителни масла: мас, краве масло, слънчогледово олио,соево масло, зехтин и др.

Всички зърнени храни – хляб, овесена каша, царевичен качамак, полиран ориз.

Всички високоскорбялни и белтъчни храни. Ядки. Бобови. Месо. Птиче . Яйчни белтъци .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *